Liigu edasi põhisisu juurde

Eesti hinnapiirkonnas kujunes elektri börsihinnaks oktoobris 37,54 eurot megavatt-tunni kohta. Keskmine hind kujunes samaks ka Soomes.

Lätis ja Leedus oli elektri börsihind oktoobris 38,47 eurot ja hinnavahe Eesti keskmise hinnaga 0,93 eurot. Eesti ja Läti elektrihinnad erinesid 17,4 protsendil tundidest.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool andmetel tõusis oktoobris elektri keskmine hind kõikides Põhja- ja Baltimaade piirkondades. Nord Pooli süsteemihind kasvas möödunud kuuga võrreldes 30 protsenti ning oli 32,78 eurot. Eestis oli hinnatõus ligi 16 protsenti. Suurim ja väikseim keskmise hinna tõus kujunesid Norra erinevates piirkondades, kus hinnakasv eelmise kuuga võrreldes oli vastavalt 46 ja 12,6 protsenti.

Eesti-Soome ühendustel liikus elekter erakordselt üle poolte oktoobrikuu tundidest suunal Eestist Soome. 14 protsendil tundidest kahe riigi vahel kaubandust ei toimunud. Eesti ja Läti vahel liikus elekter 94 protsendil tundidest suunaga Eestist Lätti ning täies ulatuses oli võimsus kasutuses ligi veerandil ajast. Kaubandust Eesti ja Läti vahel ei toimunud 3,9 protsendil tundidest.

Riikidevaheliste ülekandevõimsuste jaotamisest teenis Eleringi oktoobris 757 266 eurot.

Elektri hinda mõjutava süsinikdioksiidi heitekvoodi hind tõusis võrreldes septembriga ning jäi vahemikku 5,21-5,95 eurot tonni kohta. Septembris oli hind vahemikus 3,93-5,02 eurot tonnist.

Nasdaq OMX börsi tulevikutehingute põhjal võib novembris Eesti hinnapiirkonnas elektri keskmiseks börsihinnaks kujuneda 45,5 eurot megavatt-tunnist ja detsembris 47,5 eurot. Järgmise aasta keskmiseks hinnaks ennustavad oktoobri viimase kauplemispäeva tulevikutehingud 38,4 eurot megavatt-tunni kohta.