Liigu edasi põhisisu juurde

Elering on viimaste nädalate jooksul tunnistanud kolme kliendi elektrijaamad nõuetele vastavaks, mis tähendab liitumisprotsessi edukat lõppu.

Aprillis tunnistas Elering nõuetekohaseks OÜ Utilitas Tallinna Elektrijaama ning mai alguses Hanila Tuulepark OÜ Tooma tuulepargi ja Skinest Energia AS Rõuste tuulepargi tootmisseadmed. Nimetatud jaamade kogutootmisvõimsus on vastavalt 46, 23 ja 12 megavatti.

"Mida enam on kvaliteetset elektrit tootvaid elektrijaamu Eesti elektrisüsteemis, seda kindlam võib olla tarbija, et tuli põleb igal ajahetkel. Seepärast toetame uute elektrijaamade rajamist sõltumata sellest, milline on elektritootmiseks kasutatav energiaallikas. Elering teeb pingutusi liitumisprotsessi arendamisel, et see toimuks klientide jaoks võimalikult mugavalt ja kiiresti,“ kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Võrguga liidetud elektrijaamad ei tohi kahjustada tarbijate elektriseadmeid. „Elektrivõrk võib teha elektri kvaliteeti halvemaks, aga mitte paremaks. See on eriti oluline, arvestades Balti riikide eraldumist Venemaa elektrisüsteemist, kuna väikses elektrisüsteemis saab igal elektrijaamal olema märksa suurem roll,“ selgitas Veskimägi.

Eleringil on praegu menetluses kümmekonna elektrijaama liitumine elektri põhivõrguga.

Uute taastuvenergiat kasutavate elektrijaamade nõuetekohaseks tunnistamine on samm Euroopa Liidu taastuvenergiadirektiivis Eestile kehtestatud riikliku eesmärgi poole, mille kohaselt peab taastuvenergia osakaal Eestis 2020. aastaks moodustama 25 protsenti tarbimisest.

 

Seotud teemad