Liigu edasi põhisisu juurde

Elering AS ja USA ettevõte GE Energy Management Services LLC (GE) sõlmisid esmaspäeval, 26. septembril  hankelepingu elektrisüsteemi uue juhtimissüsteemi SCADA/EMS ning vastava treeningsimulaatori arendamiseks ja tarneks. Lepingu maksumus on 3,1 miljonit eurot.

„Lisaks põhifunktsioonide kaasajastamisele võimaldab uus juhtimissüsteem tõsta elutähtsa infrastruktuuri valmisolekut küberruumist lähtuvate ohtudega toimetulekuks,“ kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

"Elering kasutab juhtimissüsteemi eelkõige elektrisüsteemi talitluse jälgimiseks ja juhtimiseks. Uue funktsionaalsusena lisandub süsteemile simulaator dispetšerite koolitamiseks,“ lisas Veskimägi.

Hangitava süsteemi hulka kuuluvad serverid, tööjaamad ja muu vajalik riistvara ning  samuti kogu tarkvara, mida kasutatakse elektrisüsteemi talitluse seireks, visualiseerimiseks, analüüsiks, kaugjuhtimiseks ja väljaõppeks. Lisaks sisaldab juhtimissüsteem andmebaase elektrisüsteemi kohta reaalajas kogutavate andmete salvestamiseks ja arhiveerimiseks.

GE tarnib hanke raames Eleringile kokku 20 juhtimissüsteemi töökohta. Süsteemi ülesehitamine vältab kava kohaselt 20 kuud ning see peab lõplikult valmis saama 2018. aasta kevadel.

Uus süsteem võimaldab täita ka lähiajal rakenduvad Euroopa süsteemihaldurite organisatsiooni ENTSO-E nõuded juhtimissüsteemidele.

Ka praegu on Eleringil kasutusel GE juhtimissüsteem, mis on uue süsteemi käivitamise ajaks töös olnud ligi 11 aastat. Juhtimissüsteemi spetsiifikat arvestades on tegemist kõrge elueaga.

Uue juhtimissüsteemi riigihanke vastu näitas algselt huvi üles viis ettevõtet. 

SCADA_allkirjastamine_26.09.16_520x385.jpg

Lepingu allkirjastasid General Electricu esindaja Marc Lamey ja Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Foto: Ain Köster