Liigu edasi põhisisu juurde

Elering sõlmis Eesti Gaasiga selle aasta aprillis algusest kuni aasta lõpuni kehtiva lepingu kaitstud tarbija gaasivaru garanteerimiseks.

Maagaasi hoiustamine ja tarnimine toimub optsioonilepingu alusel. Gaasivaru garanteerimine läheb maksma ligi 135 000 eurot.

Elering võtab gaasivaru kasutusele äärmuslikes olukordades, kui tavapärased gaasitarned Eestisse ei ole tagatud – näiteks juhul, kui pikemat aega püsivad väga madala välistemperatuuri ja erandlikult suure gaasinõudlusega päevad või gaasitaristu töö on häiritud.

Garanteeritud gaasikogus on seotud Eesti tarbijate potentsiaalse tarbimismahuga ning peab tagama kaitstud tarbijate gaasiga varustamise sõltuvalt olukorrast kuni 30 päeva jooksul. Kaitstud tarbijateks loetakse kodutarbijaid ja eluruumide kütteks soojusenergiat tootvat ettevõtjat, kellel ei ole võimalik kasutada kütusena muud kütust peale gaasi.

Tegemist on teise samalaadse lepinguga. Esimese kaitstud tarbija gaasivaru lepingu sõlmis Elering 2015. aasta lõpul ning see leping kehtib selle aasta märtsi lõpuni.

Eelmisel aastal tarbiti Eestis gaasi ligikaudu 530 miljonit kuupmeetrit.