Liigu edasi põhisisu juurde

Elering alustas riigihanget Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse ehitaja leidmiseks.

„Eesti-Läti uue elektriühenduse teeb tähelepanuväärseks asjaolu, et energiajulgeoleku ja -turu vaatenurgast oluline projekt valmib Eesti elektritarbija rahakotti koormamata,“ selgitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. „Euroopa Liit rahastab ligikaudu 170 miljoni eurost projekti 112 miljoniga ning omaosaluse katab Elering riikidevahelise ülekandevõimsuse oksjonituluga.“

Eesti-Läti kolmas ühendus kannab olulist geopoliitilist mõõdet – uus elektriliin on möödapääsmatu investeering, et luua eeldused Balti riikide elektrisüsteemi lahti ühendamiseks Venemaa elektrivõrgust.

Samuti tugevdab uus liin varustuskindlust Lääne-Eestis, võimaldab elektrivõrguga ühendada uusi elektrijaamu ning parandab võimalusi rahvusvaheliseks energiakaubanduseks. Ühendus tõstab kaubanduseks kasutatavat ülekandevõimsust Eesti ja Läti vahel 600 megavati võrra.

Alanud riigihanke võitja peab elektriliini projekteerima, valmis ehitama ja käiku andma. Samuti on töövõtja ülesandeks isikliku kasutusvalduse lepingute sõlmimine maaomanikega, liinitrassile jääva metsa raadamine ning vana õhuliini demonteerimine. Ehitustööd algavad eeldatavalt 2017. aasta lõpus ja kestavad kolm aastat.