Liigu edasi põhisisu juurde

Elering AS ja Soome riigile kuuluv Baltic Connector OY sõlmisid esmaspäeval koostöölepingu, mis käsitleb Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector merealuse osa ehitusprojekti korraldust.

Kokkuleppe kohaselt jaguneb Balticconnectori merealuse toru omand osapooltel vahel võrdselt. Merealuse osa ehitamiseks töötavad osapooled välja ühise hankestrateegia. Gaasiühenduse maapealse osa ehitab kumbki osapool välja iseseisvalt.

Elering ja Baltic Connector OY loovad ühise juhtgrupi, mis on projekti ühisosa küsimustes kõrgeim otsustav institutsioon. Projekti juhtgrupp otsustab Balticconnectori rajamise ajakava ja eelarve üle ning langetab ühenduse mereosa hanget puudutavad otsused. Samuti kiidab juhtgrupp heaks merealuse gaasitoru vaheetapid ja lõppdokumentatsiooni.

Rahastamisleppe Euroopa Liidu kaasrahastuse saamiseks Balticconnectori gaasiühenduse projektile sõlmivad Elering ja Baltic Connector OY Euroopa Komisjoniga kava järgi sellel reedel. Projekti kogumaksumus on 250 miljonit eurot, millest Euroopa Liidu osa on 187 miljonit eurot.

Balticconnector ühendab Eesti ja Soome maagaasivõrgud 150 km pikkuse gaasi ülekandetoruga, millest ligi 80 km paikneb mere põhjas. Loodav ühendus tõstab varustuskindlust ja energiajulgeolekut kogu regioonis. Gaasiühendus valmib 2020. aastaks.

Signing_the_Balticconnector_cooperation_contract_17.10.2016_520x347.JPG

Baltic Connector OY tegevjuht Herkko Plit, Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ja juhatuse liige Kalle Kilk lepet allkirjastamas.

Foto: Ain Köster.

ee_cef_0_260x29.png