Liigu edasi põhisisu juurde

Elektri keskmine börsihind Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas oli märtsis 30,66 eurot megavatt-tunni kohta, mis on madalaim kuine hind alates eelmise aasta juulist.

Soomes ja Lätis oli elektri hind pea sama kui Eestis – vastavalt 30,68 ja 30,65 eurot megavatt-tunni kohta. Leedus oli hind veidi kõrgem ehk 31,27 eurot.

Kogu Nord Pooli süsteemihind oli 30,40 eurot, mis on vaid 26 senti madalam hinnast Eestis. Tegemist on väikseima hinnaerinevusega viimastel aastatel.

Eesti ja Soome vahel liikus elekter eelmisel kuul 54 protsendil ajast Eestist Soome, 23 protsendil ajast Soomest Eestisse ja samuti 23 protsendil tundidest järgmise päeva tehinguid kahe riigi vahel ei toimunud.

Eesti ja Läti vahel liikus elekter 71 protsendil tundidest Eestist Lätti ja 19 protsendil tundidest Lätist Eestisse.

Märtsikuus Eestis tarbitud elektrist osteti ligikaudu 92 protsenti börsilt.

Märtsi viimase kauplemispäeval toimunud tulevikutehingute põhjal võib aprillis elektri börsihinnaks kujuneda 28,65 eurot megavatt-tunnist. Ligikaudu samal tasemel on ka maikuu hind.  

Elektri tootmishind mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide hind kõikus märtsis vahemikus 4,62-5,90 euroni tonni kohta. Ülekandevõimsuse jaotamise tulu teenis Elering eelmisel kuul 345 000 eurot. 

Seotud teemad