Liigu edasi põhisisu juurde

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool andmeil kujunes Eesti hinnapiirkonnas märtsikuu keskmiseks hinnaks 29,41 eurot megavatt-tunni kohta.  

Lätis oli eelmisel kuul elektri keskmine börsihind 29,87 ja Leedus 30,81 eurot megavatt-tunnist. Ligi ühe euroni ulatunud erinevus Läti ja Leedu hindade vahel on ajaloo suurim.

Soomes oli elektri hind eelmisel kuul 27,09 eurot ja Põhjamaade elektribörsi süsteemihind 21,92 eurot megavatt-tunni eest.

Soome ja Eesti vahel liikus elekter eelmisel kuul pea kõikidel tundidel Eestisse ning Eesti ja Läti vahel pea kõikidel tundidel Lätti. Soome-Eesti elektrikaubanduseks kasutati ära 78,8 protsenti turule antud ülekandevõimsusest ning Läti suunal 70,4 protsenti ülekandevõimsusest.

Elektri omahinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide keskmine hind jätkas märtsis mõningast langust. Kuu keskmiseks hinnaks kujunes 4,93 eurot tonni kohta, võrreldes 5,15 euroga veebruaris.

Märtsi viimase kauplemispäeva tehingute põhjal Nasdaq OMX Commodities turul võib aprilli  keskmiseks elektrihinnaks Eesti hinnapiirkonnas kujuneda 32,14 eurot ja 2016. aasta teise kvartali keskmiseks hinnaks 29,55 eurot megavatt-tunni kohta. Läti puhul on samad hinnaootused vastavalt 32,74 ja 33,25 eurot. Tulevikutehingute hinnad on veebruari lõpuga võrreldes pisut tõusnud.

Piiriülese võimsuse jaotamise tulu teenis Elering märtsis Eesti-Soome ja Eesti-Läti piirilt kokku üle 1,6 miljoni euro.