Liigu edasi põhisisu juurde

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool andmeil kujunes Eesti hinnapiirkonnas elektri keskmiseks hinnaks septembris 32,4 eurot megvatt-tunni kohta, mis on madalam nii Läti kui Soome hinnast.

Soomes oli elektri hind eelmisel kuul 32,52 eurot ning Lätis ja Leedus 34,03 eurot megavatt-tunni kohta. Terve Nord Pooli süsteemihind oli samas 25,19 eurot.

Sarnaselt augustile liikus kolmandikul septembrikuu tundidest elekter Eestist Soome. 55 protsendil tundidest liikus elekter Soomest Eestisse ja 12 protsendil tundidest kahe riigi vahel kaubandust ei toimunud.

Eesti ja Läti vahel liikus elekter valdaval osal ajast – 98 protsendil tundidest – Eestist Lätti ning ära kasutati 74 protsenti kuu jooksul turu käsutusse antud võimsusest.

Riikidevaheliste ülekandevõimsuste jaotamisest teenis Elering eelmisel kuul tulu 0,8 miljonit eurot.

Tulevikutehingute põhjal NASDAQ OMX turul võib oktoobris elektri hinnaks kujuneda Eestis 35,2 eurot. Järgmise aasta keskmiseks hinnaks ennustavad septembri viimase kauplemispäeva tulevikitehingud 34,73 eurot megavatt-tunni kohta.

Elektri tootmishinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide hind liikus eelmisel kuul vahemikus 3,93-5,02 eurot tonni kohta.